2.5 Buget pentru talent pe rol
Tu decizi ce buget ai pentru talent, cu cat vrei sa il platesti pentru rolul respectiv, astfel:
Din pagina rolului respectiv => click “Edit role” => completezi campurile aferente bugetului.
Detaliile legate de buget pe care le treci aici ajung transparent la talente, in momentul adaugarii lor pe rol in vederea inceperii castingului, verificarii disponibilitatii lor. Daca NU vrei sa stai sa le comunici tu telefonic fiecaruia, e bine sa le treci aici. Nu sunt vizibile colaboratorilor sau clientilor invitati pe proiect, doar tie ca owner de rol si owner-ului de proiect (in cazul in care acesta este diferit de owner-ul rolului).
“Budget/shooting day” = “Buget/zi de filmare” pentru talent pentru rolul respectiv. Acesta se va înmulți cu numarul de zile de filmare. Este bugetul pentru talent pentru prestarea serviciului;
Pentru a utiliza imaginea talentului ai nevoie ca talentul sa iti cedeze drepturile, contra cost, contra unui buget pentru “usage rights” cum se numesc in industrie.
“Usage rights budget”= “Buget pentru drepturi cedate (de autor/ imagine)” pentru talent, pentru cedarea drepturilor de a ii folosi imaginea. Acesta se aplica atunci cand folosesti imaginea talentului, pentru talente care se vad, adica sunt “recognoscibile” = pot fi recunoscute, li se distinge fata.
Ideal este ca acest buget sa fie corelat cu drepturile cedate de talent, “usage rights” cuprinde:
durata difuzarii: pentru ce perioada va fi difuzata productia/ vei utiliza imaginea talentului;
teritoriul difuzarii: pe ce teritorii va fi difuzata productia/ vei utiliza imaginea talentului;
mediile de difuzare: pe ce medii va fi difuzata productia/ vei utiliza imaginea talentului, exemplu: TV, online sau poate doar OOH;
cu exclusivitate (pe categorie de produs sau totala) sau fara exclusivitate: daca doresti ca talentul sa iti cedeze exclusiv dreptul de a-i utiliza imaginea, adica nu va mai avea voie sa apara in alte productii similare (cu productia/produsul/brandul tau = exclusivitate pe categorie de produs); daca doresti ca talentul sa iti cedeze exclusiv dreptul de a-i utiliza imaginea, nu va mai avea voie sa apara in nicio alta productie, indiferent de tipul acesteia= exclusivitate totala). Exclusivitatea este pe perioada, teritoriile, si mediile de difuzare mentionate mai sus.
Daca nu doresti cele de mai sus si nu exista nicio problema ca talentul sa mai apara si in alte productii pentru aceeasi categorie de produs, branduri sau productii concurente = fara exclusivitate.
Exemplu: daca spotul se va difuza pe teritoriul unei tari este un buget, pe cand, daca se va difuza pe teritoriul a 10 tari este un alt buget. La fel daca spotul se va difuza pentru 1 an sau pentru 2 ani, pe TV sau doar pe mediul online, samd.
Pentru redifuzare = prelungirea perioadei de difuzare a productiei, se aplica un procent % din bugetul initial pentru drepturi, NU din bugetul total. De regula acesta este intre 50% -80% din primul an, pentru fiecare an suplimentar de difuzare. Acest procent pentru redifuzare NU se aplica si la bugetul/zi de filmare, ci doar la bugetul pentru drepturi. La fel se procedeaza pentru fiecare teritoriu sau mediu nou de difuzare, care apar ulterior semnarii contractului initial.
Asigura-te ca ai trecut toate aceste detalii in contractul cu talentul, astfel NU vei avea surprize la redifuzare, totul va fi clar si simplu.
“Rehearsal budget”= “Buget repetitii” pentru talent (daca exista) sau “Fitting budget” = “Buget probe costum” pentru talent (daca exista);
“Total Net budget” = “Buget net total”: reprezinta suma bugetelor de mai sus si este bugetul care ajunge “in mana” sau in contul bancar al talentului, dupa retinerea la sursa a taxelor si impozitelor aferente;
“Total Gross budget”= “Buget brut total” inainte de oprirea taxelor si impozitelor aferente.
Poti alege pe care dintre bugetele de mai sus vrei sa le completezi pentru a le comunica talentului. Daca nu vei completa nimic, talentul va avea “Not provided yet”= “Nu este mentionat inca”.
Vrei sa stii daca talentele sunt de acord si se incadreaza in bugetul tau?
Ar fi indicat sa mentionezi bugetele de la inceputul proiectului, ca sa nu ai surprize.
Înainte de a urca talentele pe rol, verifica si bugetul minim dorit de talente (“Minimum required budget per shooting day” ) in sectiunea “Agency” de pe profilul lor pentru a te asigura ca talentele se incadreaza in bugetul pe care-l ai.
Mai multe informatii despre cum vede talentul detaliile legate de buget ai aici: Help Center Talents: Ce informatii primesc despre un proiect?, Cu cat sunt platit pentru job?, Care este diferenta dintre bugetul brut si bugetul net? si Cat sunt taxele si impozitele care mi se opresc?.