Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Tu decizi ce buget ai pentru talent, cu cat vrei sa il platesti pentru rolul respectiv, astfel:

...

  • “Budget/shooting day” = “Buget/zi de filmare” pentru talent pentru rolul respectiv. Acesta se va înmulți cu numarul de zile de filmare. Este bugetul pentru talent pentru prestarea serviciului;

Pentru a utiliza imaginea talentului ai nevoie ca talentul sa iti cedeze drepturile, contra cost, contra unui buget pentru “usage rights” cum se numesc in industrie.

  • “Usage rights budget”= “Buget pentru drepturi cedate (de autor/ imagine)” pentru talent, pentru cedarea drepturilor de a ii folosi imaginea. Acesta se aplica atunci cand folosesti imaginea talentului, pentru talente care se vad, adica sunt “recognoscibile” = pot fi recunoscute, li se distinge fata.

...

Exemplu: daca spotul se va difuza pe teritoriul unei tari este un buget, pe cand, daca se va difuza pe teritoriul a 10 tari este un alt buget. La fel daca spotul se va difuza pentru 1 an sau pentru 2 ani, pe TV sau doar pe mediul online, samd.

Pentru redifuzare = prelungirea perioadei de difuzare a productiei, se aplica un procent % din bugetul initial pentru drepturi, NU din bugetul total. De regula acesta este intre 50% -80% din primul an, pentru fiecare an suplimentar de difuzare. Acest procent pentru redifuzare NU se aplica si la bugetul/zi de filmare, ci doar la bugetul pentru drepturi. La fel se procedeaza pentru fiecare teritoriu sau mediu nou de difuzare, care apar ulterior semnarii contractului initial.

Asigura-te ca ai trecut toate aceste detalii in contractul cu talentul, astfel NU vei avea surprize la redifuzare, totul va fi clar si simplu.

  • “Rehearsal budget”= “Buget repetitii” pentru talent (daca exista)  sau “Fitting budget” = “Buget probe costum” pentru talent (daca exista);

  • “Total Net budget” = “Buget net total”: reprezinta suma bugetelor de mai sus si este bugetul care ajunge “in mana” sau in contul bancar al talentului, dupa retinerea la sursa a taxelor si impozitelor aferente;

  •  “Total Gross budget”= “Buget brut total” inainte de oprirea taxelor si impozitelor aferente.

...

Poti alege pe care dintre bugetele de mai sus vrei sa le completezi pentru a le comunica talentului. Daca nu vei completa nimic, talentul va avea “Not provided yet”= “Nu este mentionat inca”.

Vrei sa stii daca talentele sunt de acord si se incadreaza in bugetul tau?

  • Ar fi indicat sa mentionezi bugetele de la inceputul proiectului, ca sa nu ai surprize.

  • Înainte de a urca talentele pe rol, verifica si bugetul minim dorit de talente (“Minimum required budget per shooting day” ) in sectiunea “Agency” de pe profilul lor pentru a te asigura ca talentele se incadreaza in bugetul pe care-l ai.

...